Bloom Select lijntjes

Tips & Tricks voor langer bloeiplezier

1. Zorg voor een schone vaas
Het liefst een vaas van glas omdat bacteriën hierin moeilijk hechten. En een vaas is pas écht schoon als je hem af en toe schoonmaakt met een beetje chloor.

2. Snijd de stelen schuin af
Snijd je bloemen ongeveer 2 centimeter schuin af met een scherp en schoon mes. Zo nemen ze het water en de voeding die ze nodig hebben goed op.

3. Gebruik koud water met bloemenvoeding
Zet je bloemen na bezorging zo snel mogelijk in koud water (niet te koud, eerder lauw) met de meegeleverde bloemenvoeding. Zo blijven ze langer mooi. Het verschilt per soort welke voeding het beste is. Daar houden we natuurlijk rekening mee.

4. Wanneer juist handwarm water?
Wil je dat de bloemen extra snel in bloei staan, omdat je bijvoorbeeld een etentje hebt? Zet de bloemen dan op handwarm water….dit betekent ook dat de bloemen sneller uitgebloeid zijn.

5. Zo kies je de perfecte plek
Heb je al een mooi plekje in gedachten? Goed om te weten: bloemen houden niet van felle zon of tocht. Zet ze liever ook niet naast de verwarming of kachel. Zo verliezen je bloemen te veel vocht en kunnen ze gaan hangen.

6. Pas op met de fruitschaal
Wist je dat je je bloemen ook beter niet naast de fruitschaal kunt zetten? Fruit produceert ethyleengas dat de veroudering van bloemen versnelt.

7. Geen bladeren in de vaas
Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen of verwijder ze. De bladeren gaan namelijk makkelijk rotten in het water en door al die bacteriën blijven je bloemen minder lang mooi.

8. Geef slappe bloemen een oppepper
Soms gaan je bloemen hangen terwijl je ze juist zo goed verzorgt. Gelukkig is daar een trucje voor. Rol de hangende bloemen strak in een krant en snij ze opnieuw schuin af. Zet de bloemen snel in warm water en laat ze ongeveer een uur staan. Hierna herhaal je deze truc. Zo staan je bloemen er straks weer fris bij. 

9. Bloemen houden van schoon en vers water
Ververs om de 2-3 dagen het water van de bloemen. En spoel tevens de stelen, zo voorkom je dat eventuele bacteriën direct in het ververste water komen. Indien nodig snij je de stelen opnieuw schuin af (als ze snotterig of slijmerig zijn). Een druppeltje chloor in het water zorgt ervoor dat bacteriën minder kans krijgen zich te ontwikkelen.

10. Bloemen en warm weer
Bij temperaturen vanaf 23 graden krijgen veel bloemen het zwaar, waardoor het bloei proces wordt versneld. Ook gaat de groei van bacteriën sneller. Let vooral op het water, bij warm weer verdampt dit snel. Bij voorkeur om de dag verversen en voeg een druppeltje chloor aan het water toe.

11. Deze bloemen hebben extra aandacht nodig
De Zonnebloem is een dorstige bloem. Zij houden van een volle vaas met warm water. Waarom? Het warme water geeft de zonnebloem een boost en voorkomt dat de kop van de bloem slap gaat hangen. De Gerbra heeft slechts een klein beetje water nodig. Wanneer de bloemen in een boeket zijn verwerkt is het verstandig de vaas wel te vullen tot de helft.

Et voila! Je zult zien dat je langer kunt genieten van je bos!